De Lairesse Apotheek Nieuwsbrief

januari 2007


website lairesse apotheek

website nieuwsbrief

opgeven nieuwsbrief
contact
Introductie

Welkom bij de eerste Lairesse Nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Uiteraard wensen wij u veel gezondheid toe het komende jaar. In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan bod:

Marije zal in een persoonlijk stukje alle ins en outs vertellen over astma. Vervolgens zal er een nieuw product worden geïntroduceerd. Daarna zullen wij enkele nieuws feitjes vertellen en sluiten we af met de rubriek Merk uitgelicht. Veel leesplezier toegewenst!

Voor inhoudelijke vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar lairesse@ezorg.nl of kunt u langs komen bij de Lairesse Apotheek. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over de nieuwsbrief zelf, mail dan naar info@lairessenieuwsbrief.nl

De Lairesse Apotheek adviseert....

In deze rubriek vertelt een personeelslid van de Lairesse Apotheek elke maand over een actueel onderwerp. Deze maand vertelt Marije alles over astma.

Hijgen. Daaraan herken je astmapatiënten. Daar komt het woord ook vandaan. Het Griekse woord asthma betekent 'het hijgen'. Volgens het Van Dale-woordenboek is astma 'een kwaal, veroorzaakt door vernauwing van de luchtwegen, die zich uit in aanvallen van benauwdheid en hoestbuien.' Dankzij onderzoek, onder andere gesteund door het Nederlandse Astma Fonds, is er veel over bekend over astma. Over het algemeen is er goed mee te leven. Maar voor wie ermee wordt geconfronteerd is het soms gewoon ontzettend vervelend.

Ik weet dat, want ik heb zelf astma. In tegenstelling tot vroeger heb ik er op dit moment in mijn leven weinig last meer van, maar nog steeds speelt het af en toe op. Hier een kleine eigen ervaring uit de praktijk.

Oudejaarsavond 2007, Amsterdam, feesten met vrienden, een gezellige borrel, maar ook de rook van sigaretten! Dat is het nu net waar mensen met astma niet tegen kunnen. Het gevolg is dat mijn longen de volgende weken moeten 'bijkomen'.

Kleine dingen zoals een gezellige avond stappen kunnen heel vervelende gevolgen hebben voor mensen met astma, zoals snel vermoeid zijn en minder weerstand tegen verkoudheden en griep. Daarom is het belangrijk dat de mensen met astma dit proberen te voorkomen door bijvoorbeeld veel te sporten om daarmee de longen te trainen en weerstand op te bouwen. Het gezegde 'voorkomen is beter dan genezen' is hier zeken
van toepassing.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook goede medicijnen die een aanval van astma voor een groot deel kunnen helpen voorkomen of, als er zo'n aanval is, deze kunnen verhelpen. Een van die medicijnen is bijvoorbeeld Salbutamol (merknaam Ventolin). Salbutamol verwijdt de luchtwegen en zorgt ervoor dat de longblaasjes zich weer ontspannen, zodat er letterlijk weer ruimte is voor zuurstof.

Marije, apothekersassistente in de Lairesse apotheek, Amsterdam.

Nieuwe producten in de Lairesse Apotheek

CEBRIUM - Hèt voedingssupplement voor topprestaties
op de werkvloer

Vanaf 7 februari wordt er in Nederland een nieuw voedingssupplement geïntroduceerd genaamd Cebrium,
en de Lairesse Apotheek heeft hiervan de primeur!

Cebrium is een nieuw voedingssupplement voor de hersenen. Ontwikkeld door Ebewe Pharma te Oostenrijk zorgt Cebrium voor het sneller en scherper reageren van de hersenen. Cebrium is opgebouwd uit natuurlijke bestandsdelen, zorgvuldig getest en volkomen veilig.

Cebrium capsules bevatten een uitgekiende samenstelling van aminozuren die unieke functies vervullen in de hersenen. De aminozuren verbeteren aantoonbaar cognitieve prestaties en verminderen negatieve effecten van stress op het functioneren van het hersenen.

Cebrium is daarom ideaal voor resultaatgerichte professionals. Het verbetert de prestaties en mentale spankracht. In combinatie met gerichte braintraining, zullen prestaties verbeteren – zowel zakelijk als sociaal en privé.

Kom vanaf 7 februari langs voor een leuke digitale geheugentest om te kijken wat Cebrium voor u kan betekenen.

Voor meer informatie over Cebrium kunt u terecht bij het personeel van de Lairesse Apotheek of op www.cebrium.com

Medisch Nieuws

Morning-afterpil in opmars - Algemeen Dagblad

Het gebruik van de morning-afterpil is flink toegenomen sinds het middel zonder recept verkrijgbaar is bij de apotheek. Voor allochtone vrouwen is de drempel nog te hoog.

Gebruiksters van de morning-afterpil zijn meestal jonger dan 25 jaar, hoog opgeleid, van Nederlandse afkomst en hebben een vaste relatie. Reden dat ze de morning-afterpil gebruiken is het falen van anticonceptiemiddelen of het foutief gebruik daarvan.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, in opdracht van het ministerie van volksgezondheid. Vanaf januari 2005 is de morning-afterpil zonder recept verkrijgbaar bij de drogisterij, sindsdien is het gebruik aanzienlijk gestegen.

Verreweg de meeste gebruiksters kochten het middel, omdat ze de pil vergaten of het condoom scheurde. Ook zijn er gebruiksters die geen anticonceptie toepasten en onverwachts onbeschermde seks hadden. Maar weinig vrouwen slikten de pil preventief terwijl daar geen reden voor was. Het onderzoek wijst uit dat het grootste deel van de gebruiksters wel degelijk kans liep op een ongewenste zwangerschap.

Relatief weinig allochtone vrouwen bleken de pil aan te schaffen, terwijl zij vaker dan Nederlandse vrouwen abortus plegen wegens een ongewenste zwangerschap. De overheid bekijkt hoe allochtone vrouwen makkelijker aan de morning-afterpil kunnen komen.

Medisch Nieuws

'Antidepressiva vergroten kans op botbreuk ouderen' - NU.NL

Mensen boven de vijftig jaar die bepaalde vaak voorgeschreven medicijnen tegen depressies slikken, lopen mogelijk een groter risico op een botbreuk. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek dat is gepubliceerd in het medische blad The Archives of Internal Medicine.

De onderzoekers keken naar het gebruik van populaire antidepressiva die werken op basis van de zogenoemde SSRI, de selectieve serotonineheropnameremmer. Deze medicijnen verhogen de concentratie van serotine, een stof die een belangrijke rol speelt in stemming en gemoed. SSRI-middelen zijn onder meer Prozac en Seroxat.

Merk uitgelicht

Sinds november lichten wij elke maand een merk uit van ons assortiment en bespreken deze in de Lairesse Nieuwsbrief. Deze maand vertellen wij u over VSM

VSM
VSM Geneesmiddelen houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van homeopathische en fytotherapeutische (plantaardige) geneesmiddelen. Het hoofdkantoor is gevestigd aan de rand van Alkmaar; hier liggen ook de eigen kruidentuinen van VSM. Het is in deze kruidentuinen waar het overgrote deel van de geneeskrachtige planten op ecologische wijze wordt gekweekt (mét EKO-keurmerk), dit houdt in dat VSM geen bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen gebruikt .

Als geneesmiddelproducent is VSM onder andere actief met producten voor zelfzorg zoals Nisyleen, Spiroflor SRL, Cardiflor, Optilan en Arniflor. Daarnaast is VSM ook actief met speciale kinder middelen als Chamodent, Kindival en Rinileen Baby.

Maar de naam VSM staat ook voor duizenden enkelvoudige geneesmiddelen die meestal voorgeschreven worden door de homeopathische arts/therapeut. VSM heeft ongeveer 250 werknemers in dienst en richt zich met name op de Nederlandse markt. VSM maakt deel uit van de internationale Homint-groep, met vestigingen in een aantal Europese landen, alsook in de VS en Azië.

Geschiedenis
1866:
Apotheker Dr. Willmar Schwabe begint met de bereiding en verkoop van homeopathische geneesmiddelen in het Duitse Leipzig.

1899: De Zaandamse Herten-Apotheek gaat de homeopathische geneesmiddelen van Schwabe in Nederland verkopen.

1910: Apotheek Voorhoeve gaat het eerste Nederlandse merk homeopathie maken. Schwabe begint een eigen filiaal in Nederland.

1965: Voorhoeve en Schwabe fuseren in VSM homeopathie, gevestigd in Zaandam. De letters VSM staan dan ook voor 'Voorhoeve Schwabe Merkgeneesmiddelen'.

1981: De homeopathie en dus ook VSM maken een periode van grote groei door. VSM verhuist naar een nieuw gebouw in Alkmaar. Daar zijn bodem en andere omstandigheden zo schoon, dat ook de geneeskrachtige kruiden bij het eigen pand gekweekt kunnen worden.

1999: Homeopathie is een wijdverbreide geneesmethode geworden. Na nieuwbouw in 1987 en 1991, heeft VSM opnieuw haar productiegebouwen uitgebreid. Een nieuw, 'organisch' gebouw van de architecten Alberts en van Huut is geïntegreerd in een nieuwe tuinaanleg.

Missie
VSM heeft een duidelijke missie "Steeds meer mensen in staat stellen om te kunnen vertrouwen op de genezingskracht van hun eigen lichaam, om zo evenwichtig in het leven te kunnen staan."

De homeopathie, waarvoor de arts Hahnemann in de 19de eeuw de fundamenten heeft gelegd, is nog steeds een uniek geneessysteem dat een mild werkend alternatief biedt naast de reguliere geneeskunde.
Homeopathie voldoet aan alle eisen die mensen stellen aan hedendaagse gezondheidszorg. VSM wil deze geneeskunde dan ook voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar en bruikbaar maken. Dat doen zij onder andere door het produceren en vermarkten van homeopathica en natuurlijke producten in farmaceutische vorm, van een constante hoge kwaliteit. En door informatie te verstrekken die betrouwbaar, oplossingsgericht en praktisch toepasbaar is.

VSM wordt al vanaf haar ontstaan gedreven door de professionalisering van de homeopathie. Een van de grondleggers van het bedrijf, Dr. Willmar Schwabe, hield zich rond 1860 al bezig met de farmaceutische onderbouwing van deze geneeswijze. Ook heden ten dage gaat dit proces door, waarnaast VSM Geneesmiddelen voorop loopt bij zaken als registratie van geneesmiddelen en standaardisering van het gehele bereidingsproces.

De Lairesse Apotheek heeft alle producten van VSM in haar assortiment, voor vragen of advies kunt u uiteraard terecht bij ons personeel.

Voor meer informatie over VSM en een overzicht van alle producten kunt u terecht op de website van vsm, www.vsm.nl

De Lairesse Apotheek Nieuwsbrief - Door Lars van den Berg / Helder Communicatie Advies