De Lairesse Apotheek Nieuwsbrief
maart 2007

website lairesse apotheek
website nieuwsbrief
opgeven nieuwsbrief
contact
Introductie
Welkom bij de tweede Lairesse Nieuwsbrief. Deze maand vertelt Macha uitgebreid over het Herpes virus, ook wel koortslip genaamd.

Voor inhoudelijke vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar lairesse@ezorg.nl of kunt u langs komen bij de Lairesse Apotheek. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over de nieuwsbrief zelf, mail dan naar info@lairessenieuwsbrief.nl
De Lairesse Apotheek adviseert....
Deze week verteld Macha een extra lang en zeer informatief stuk over het Herpes Virus

Het Herpes virus, alias ‘de koortslip’
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de Nederlandse bevolking drager is van het herpesvirus. Er bestaan verschillende herpesvirussen, zoals Herpes Simplex, wat koortslip en genitale herpes veroorzaakt en Herpes Zoster, wat bijvoorbeeld gordelroos veroorzaakt. Herpes infecties kunnen ongemakkelijk, langdurig en pijnlijk zijn.

Anders dan vaak gedacht wordt, zijn de aandoeningen die veroorzaakt worden door herpesvirussen geen huidziektes, maar zenuwaandoeningen. Het virus gaat bij degenen die besmet zijn, nooit helemaal weg uit het lichaam. Meestal blijft het virus sluimerend aanwezig; in de zenuwknopen van de hersenen en in het ruggenmerg. Als het virus actief wordt, gaat het virus via de zenuw naar de huid, altijd naar dezelfde plek. Vanaf dat moment is het virus besmettelijk en kan er een koortslip ontstaan.

Verschijnselen & Besmetting Koortslip
Het begint met een branderig gevoel. Veel mensen herkenen dit en weten dan: er is een koortslip op komst. Al in deze fase is de koortslip besmettelijk. Na enkele uren tot dagen ontstaan er pijnlijke blaasjes. Die zijn gevuld met helder vocht. De blaasjes gaan stuk, het vocht gaat eruit en er ontstaat een wondje. Op het wondje komt dan een korstje, meestal gelig van kleur. Het korstje valt er na een paar dagen af. De huid eronder is gaar en het besmettingsgevaar is voorbij.

Vooral het vocht in de blaasjes geeft een groot besmettingsrisico voor anderen, maar ook kunt u bij uzelf de besmetting overbrengen van de mond naar bijvoorbeeld een oog. Een herpesinfectie aan het oog is pijnlijk, ernstig en kan het hoornvlies blijvend beschadigen. Een goede hygiene is dus belangrijk.

Ook is besmetting mogelijk via (orale) seks, dit is een infectie aan de geslachtsorganen genaamd herpes genitalis, wat een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is.

Zodra de weerstand vermindert door bijvoorbeeld emotionele stress, verkoudheid, vermoeidheid, koorts of zonlicht kan het virus geactiveerd worden. Dit laatste verklaart ook waarom mensen die op vakantie gaan, terugkomen met een koortslip. Zonneschijn wordt door velen als positief ervaren. Het humeur van de meeste mensen verbetert aanzienlijk als de zon schijnt. Maar zonneschijn kent ook een keerzijde, waaronder een negatieve invloed op het immuun-systeem, waardoor de weerstand afneemt.

Behandeling / voorkomen
Houd de lippen vet en breng bijvoorbeeld zinkzalf of echinacin lipverzorgings stick. Zinkzalf bevordert het indrogen van de blaasjes en bestrijdt de jeuk. Echinacin stik bevat een beschermingsfactor 20 en geeft daardoor een goede bescherming tegen felle zon. Echinacea werkt tegen virale infecties en voorkomt dat infecties zich uitbreiden. Ook heeft echinacea antiseptische en wondhelende eigenschappen. De echinacin stick is kleurloos.

Middelen met aciclovir en penciclovir worden niet aangeraden. In vergelijking met b.v. zinkoxide of echinacea hebben ze wat bijwerkingen; een licht stekend, branderig of (bij penciclovir) verdoofd gevoel en kans op overgevoeligheid. Als bij de eerste tintelingen wordt gestart met smeren, duurt de koortslipperiode hooguit een dag korter. In het blaasjesstadium mogen deze middelen niet worden gebruikt bij zwangerschap of borstvoeding, omdat er niet genoeg bekend is over een mogelijke schadelijkheid.

Het gebruik van aciclovir of penciclovir tegen een koortslip kan nog een nadeel hebben: het virus kan eraan wennen en er resistent voor worden. Dit kan inhouden dat die middelen uiteindelijk niet meer werken tegen een virusinfectie die veel ernstiger is dan een koortslip.

Herpesvirussen gebruiken het aminozuur arginine als voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen. Arginine komt voor in bijvoorbeeld noten, zaden, pinda’s, gelatine, chocolade, uien en champignons. Arginine-rijke voedingsstoffen kunnen beter vermeden worden indien men gordelroos of een koortslip heeft. Het aminozuur Lysine daarentegen, blijkt een remmende werking te hebben op de groei van het herpesvirus. Indien het preventief wordt gebruikt kan het zelfs koortsuitslag en gordelroos helpen voorkomen. Lysine komt voor in bijvoorbeeld vlees, melk, kaas, vis, gierst en avocado. Emotionele stress verhoog de behoefte aan lysine. Dit verklaart waarom herpesvirussen gemakkelijker uitbreken ten tijde van spanning. Enkele andere eigenschappen van Lysine: antivirale werking bij condities als herpes simplex en herpes zoster infectie, verbetert het concentratievermogen, bevordert de calciumopname vanuit het maagdarmkanaal, is goed voor spierfunctie en bevordert het natuurlijke afweersysteem.

De kwaliteit van lysine wordt bepaald door de vorm waarin deze aangeboden wordt. Voor het lichaam is de natuurlijke vorm (L-Lysine) het meest geschikt. Indien lysine preventief ingenomen wordt, wordt een dosering van 1.000mg per dag aanbevolen. In acute gevallen wordt een dosering van 4.000mg aanbevolen. Onderzoeken hebben aangetoond dat langdurig innemen van 8.000mg per dag volkomen veilig is. Een lysinesupplement wordt bij voorkeur op lege maag ingenomen.

Voor meer informatie over herpesvirussen of over lysine, kunt u zich wenden tot de apotheek.
Nieuwe producten in de Lairesse Apotheek
Medisch Nieuws
Maagzweer is stokoude ziekte - NRC handelsblad

De maagzweerbacterie is zestigduizend jaar geleden met de mens uit Afrika vertrokken en is sindsdien met hem meegereisd. Dat schreef een internationale groep genetici 8 februari in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De genetische stamboom van de ziekteverwekker komt volgens hen duidelijk overeen met die van de mens.

Dat is bijzonder. Aangenomen wordt dat de meeste nu bekende zieken pas in de afgelopen tienduizend jaar zijn ontstaan, toen de mens vee ging houdenen steden bouwde. Ook als een ziekteverwekker toch ouder is, zou die zich makkelijk kriskras over de aardbol verspreiden zodat zijn stamboom van de mens gaat afwijken.
Er zijn daarom maar enkele ziekteverwekkers waarvan wordt aangenomen dat zij de sporen dragen van de menselijke diaspora.

De maagzweerbacterie Helicobacter pylori, die meestal onschuldig is en in de menselijke maag meereist maar soms maagzweren veroorzaakt, is in dat vakgebied een klassieker. Zij verspreidt zich bijna alleen in families en dan vooral van moeder op kind. Daarom is hij net zo honkvast als de mensen die hem bij zich dragen.

De onderzoekers die nu over H. pylori publiceren, opperder vier jaar geleden ook al dat deze bacterie de gang van de mens uit Afrika meemaakte. Zij hadden toen bij mensen uit 21 landen maarzweerbacteriën verzameld en zagen dat de stamboom van de bacterie uiteenviel in vier groepen: twee uit Africa, één uit Europa en een vierde uit Oost-Azië. De resultaten wezen op een Afrikaanse oorsprong, maar er was onzekerheid of daar werklijk de 'stam' van de genetische boom stond.

Inmiddels hebben de genetici bacteriemonsters van 769 mensen uit zo'n vijftig landen in handen. De analyse toont nu dat hoe onderling verschillend twee mensen genetisch zijn, des te verschillender hun maagzweerbacteriën zijn. Ook geldt dat hoe dichter de mensen bij Oost-Afrika wonen, des te diverser hun maagzweerbacteriën worden. Dat duidt erop dat de bacteriën daar vandaan komen: in Oost-Afrika, waar al 200.000 jaar mensen wonen, zijn ook de onderlinge genetische verschillen tussen mensen het grootst. Ook zijn recentere verhuizingen, zoals de slavenhandel naar Amerika en de verhuizing van de Bantoes uit West-Afrika, te vinden in de genen van H. pylori.
Medisch Nieuws
Matige drinker dubbel gezond - De Telegraaf

Matig drinker verlaagt niet alleen de kans op hart- en vaatziekten, maar ook de kans op ouderdomsdiabetes. De dubbel verstandige drinker drinkt in dat geval één tot drie glazen per dag. De kans op suiker ziekte neemt dan af met 30 procent. Dat blijkt uit een bekroond promotieonderzoek van Joline Beulens, van de Wageningen Universiteit.

De bevindingen zijn van groot belang omdat wereldwijd 170 miljoen mensen getroffen worden door diabetes type 2.
Deze mensen krijgen veelal een streng en alcoholvrij dieet voorgeschreven. Heeft men al ouderdomssuikeronder de leden, dan treedt door matig drinken geen herstel op. Het matige drinken heeft alleen een preventieve werking.

De voedingsraad heeft het matige drinken al in haar richtlijnen opgenomen als preventiemiddel tegen hart- en vaatziekten. Dat effect wordt veroorzaakt door de toename van cholesterol in het bloed. Nu blijkt dat de alcohol ook de concentratie van het eiwit adiponectine in het bloed verhoogt. En dat verhoogt weer de insulinegevoeligheid.
Merk uitgelicht

In deze nieuwsbrief besteden wij aandacht aan het merk Wala

Wala
De chemicus Dr. Rudolf Hauschka (1891-1969), de oprichter van WALA, werd gefascineerd door de vraag: "Wat is leven?" en richtte zich daarom in 1924 tot Dr. Rudolf Steiner (1861-1925), de grondlegger van de antroposofie, en kreeg een doelgericht antwoord: "Bestudeert u de ritmes, ritme draagt leven."

Op zijn zoektocht naar nieuwe wegen om geneesmiddelen te produceren, kreeg dit antwoord een vruchtbaar vervolg. Het lukte Rudolf Hauschka, een waterig plantenextract samen te stellen, dat zonder toevoeging van conserveringsmiddelen vele jaren houdbaar bleef. Hij bereikte dit door tijdens het productieproces, gebruik te maken van de ritmes van de natuur. In 1929 slaagde hij er in om uit ritmisch behandeld rozenwater een plantenextract te vervaardigen, dat meer dan 30 jaar houdbaar bleef. Dr. Rudolf Hauschka stelde uit deze waterige plantenaftreksels geneesmiddelen samen, die bij artsen zo'n grote weerklank had, dat in 1935 het eerste WALA laboratorium in Duitsland opgericht kon worden.

Uit het ritmische bereidingsprocédé ontstond de naam van de nieuwe onderneming. De initialen van het productieproces Wärme - Asche, Licht - Asche (warmte - as, licht - as) vormen de naam WALA.

Kwaliteit
Bij WALA is kwaliteit gebaseerd op het samenspel tussen traditie en de meest moderne productiemethodes. De geneesmiddelen van WALA zijn het product van meer dan 60 jaar ervaring met geneeskrachtige planten. De cosmetica van Dr. Hauschka is meer dan 30 jaar geleden ontwikkeld op basis van de kennis over het bereiden van geneesmiddelen. De planten, afkomstig uit de eigen biologisch-dynamisch bewerkte WALA-tuin met geneeskrachtige planten, worden zorgvuldig met de hand verwerkt. Door het te vermengen met grondstoffen van voortreffelijke kwaliteit ontstaan hoogwaardige geneesmiddelen en cosmeticaproducten. Om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen worden wereldwijd biologisch-dynamische teeltprojecten geïnitieerd en gestimuleerd. Met de meest moderne analysemethodes worden in het bedrijf zelf voortdurend alle grondstoffen, gedeeltelijk bewerkte producten en gerede preparaten gecontroleerd. Daarbij zijn de kwaliteitsrichtlijnen van de Wet op de Geneesmiddelen (Arzneimittelgesetz) ook van toepassing op de cosmetica.

De Wala Tuin
Aan de rand van Eckwälden, aan de voet van de Schwäbische Alp, vlak voordat het bos begint, komt men als voorbijganger een grote tuin tegen. Een blik over het hek toont opmerkelijk veel verschillende planten, planten die men hier niet zou verwachten. Over de vijver heen zijn rijen bomen te zien met daartussen verzorgde bedden, en verder naar achteren liggen tuinhuizen. Hier ligt de WALA tuin met heilzame planten.


In de vijftiger jaren zijn hier de eerste stukken tuin aangelegd en sindsdien wordt de tuin biologisch-dynamisch bewerkt. Alle percelen samen zijn ongeveer 5 hectare groot. Een deel van de stukken grond, de tuin met heilzame planten, ligt vlak achter het bedrijfsgebouw, andere percelen liggen verdeeld over de rest van het stuk grond.In de tuin werken zes volleerde tuinlieden. Ze zijn verantwoordelijk voor het verbouwen van de heilzame planten, en ook voor de vormgeving en verzorging van de hooilanden, de buitenaankleding van het bedrijf en de groenvoorziening in de gebouwen. In het seizoen werken er nog een of twee extra tijdelijke hulpen of tuinlieden in de tuin.Voor meer informatie over Wala en hun producten kunt u terecht op www.wala-nederland.nl of in de Lairesse Apotheek.

De Lairesse Apotheek Nieuwsbrief - Door Lars van den Berg / Helder Communicatie Advies