De Lairesse Apotheek Nieuwsbrief
oktober 2006
apotheek
website nieuwsbrief

Introductie

Dit is alweer de tweede nieuwsbrief van de Lairesse Apotheek. Sinds we zijn gestart met de nieuwsbrief in augustus hebben zich al meer dan honderd mensen zich aangemeld wat geheel boven onze verwachting is.
In deze nieuwsbrief zullen wij u informeren over de volgende onderwerpen: nieuwe producten, medisch nieuws, homeopathisch nieuws, nieuw in de Lairesse Apotheek, en nog veel meer.

Nieuwe Producten
     
VSM introduceert: VSM puur Mama

VSM, de specialist in OTC-kindergeneesmiddelen, breidt haar aandachtsgebied uit naar voor de geboorte. Deze maand is VSM gestart met haar nieuwe productlijn voor rondom de zwangerschap: VSM puur Mama.

VSM brengt vijf unieke producten op de markt die de gezondheid en welzijn van de zwangere vrouw voor, tijdens en na de zwangerschap bevorderd. Zo heeft VSM puur Mama producten in haar assortiment zoals tegen zwangerschapsmisselijkheid en een siroop ter bevordering van de borstvoeding.

Op de site van VSM puur Mama kunnen vrouwen terecht die graag meer willen weten omtrent de zwangerschap en de producten van de puur Mama serie.
www.vsmpuurmama.nl


Alle producten van de puur Mama serie heeft de Lairesse Apotheek in haar assortiment opgenomen. Voor een persoonlijk advies kunt u uiteraard terecht bij het personeel van de apotheek.
 

Medisch Nieuws
     
Bijsluiter te moeilijk voor patiënten - Algemeen Dagblad

Bijsluiters van medicijnen moeten duidelijker zijn over bijwerkingen en de moeilijke woorden moeten eruit.

Bijsluiters bij geneesmiddelen zijn voor veel gebruikers slecht te begrijpen. Ze geven vaak te weinig informatie over gebruik in combinatie met anderen medicijnen en er staan onnodig moeilijke woorden in. Soms zaait de bijsluiter zo veel verwarring, dat de patiënt het medicijn niet durft te gebruiken.

Dat blijkt uit een niet-representatief onderzoek van DGV, het instituut voor verantwoord medicijngebruik waaraan 336 mensen deelnamen. Veertig van hen lieten de medicijnen in de la liggen wegens onduidelijkheid of uit angst voor bijwerkingen. DGV is een voorlichtingscampagne gestart over bijsluiters. Volgens DGV zijn de handleidingen het afgelopen jaar weinig verbeterd. Medisch vertaalbureau MediLingua bevestigt dat de meeste bijsluiters niet deugen. "De medische leek kan vaak geen wijs worden uit de ingewikkelde termen die worden gebruikt. Er zullen best mensen zijn die weten wat pneumonie is, maar je kunt toch ook gewoon longontsteking schrijven?" aldus het Leidse bureau. Om de vrees voor bijwerkingen te verminderen, moet de informatie hierover duidelijker zijn, vindt MediLingua. "Termen als 'zelden' of 'vaak' moeten worden vermeden.

Voor vragen over het gebruik van uw medicijn of de bijsluiter kunt u altijd het personeel van de Lairesse Apotheek benaderen. Dit kan zowel in de apotheek als telefonisch.


Gezondheid
     
Hoofdluis bij schoolgaande kinderen

Sinds enkele weken is het nieuwe schooljaar weer begonnen. Kinderen komen in weer in contact met hun oude vriendjes en vriendinnetjes of leren nieuwe kinderen kennen. Veelal gaat het nieuwe schooljaar gepaard met een verhoogd risico op hoofdluis.

Hoofdluis kan op meerdere manieren worden opgelopen, dit kan zijn bij nauw contact tussen twee kinderen zoals bij het spelen waarbij de hoofdluis overstapt van het ene kind naar het andere kind maar ook via kleding zoals mutsen of jassen.

Veelal gaat hoofdluis gepaard met kriebel en jeuk op de hoofdhuid wat veroorzaakt wordt door het speeksel van de luizen.

Het bestrijden van hoofdluis kan via twee manieren.
1) Door met een speciale luizenkam enkele keren per week systematisch door het haar heen te gaan.
2) Door middel van een lotion of shampoo speciaal ontwikkeld voor tegen de hoofdluis.De Lairesse Apotheek heeft de volgende reguliere anti-luis producten in haar assortiment: Loxazol, Prioderm, Neetex.

Daarnaast heeft de Lairesse Apotheek ook antiluis producten die pesticide vrij zijn, zoals:

Neemosan, op basis van de zuivere olie van neemzaad. Dit is een traditioneel, natuurlijk insectenwerend middel dat al duizenden jaren in Azie wordt gebruikt. Verder zit hier ook lavendelolie in, dit om haar insectenwerende eigenschap. Ook Tea Tree zit in dit middel en dat heeft een antiseptische werking.
Neemosan kan al bij kinderen vanaf 6 maanden.

Luisweg, dit pakket heeft een "eerste hulp kit tegen luizen" en een navul verpakking. Het handige van de kit is dat er al 2 speciale kammen inzitten en een uitgebreid info boekje. De ingredienten van Luisweg zijn: kokosolie derivaten, gefilterd water, disodium edta, triethanolamine.
Luisweg is geschikt vanaf 2 jaar.

XT luis, op basis van Dimeticon(4%) en Cyclometicon(96%). Deze lotion is huidvriendelijk en geurloos.
XT luis mag vanaf 6 maanden gebruikt worden.

Voor meer informatie kunt u terecht op de volgende website: http://www.huidinfo.nl/hoofdluis

Homeopatisch Nieuws
     
Honing geneeskrachtiger dan sommige antibiotica - Nursing

Wetenschappers van de universiteit van Bonn gaan een groot onderzoek starten naar de functie van honing als antibioticum. Na enkele jaren experimenteren, zijn de resultaten die ze boeken verbluffend. Nu gaat het effect wetenschappelijk onderzocht worden. Dit meldt de site www.eurekalert.org in het artikel 'Honey helps problem wounds'. Bij het grootschalig onderzoek worden ook de universiteiten betrokken van Düsseldorf, Hamburg en Berlijn.
Kai Sofka, wondspecialist aan de kinderkliniek in het UMC in Bonn, gebruikt al een paar jaar medische honing ‘medihoney’ om de wonden van kinderen te genezen. Hij is verbaasd: “Dode huid wordt sneller afgestoten. De wond geneest sneller. Het verwisselen van zwachtels lukt veelal zonder de nieuw aangemaakte huid te beschadigen. En als wonden stinken, dan wordt de geur beperkt”. In de apotheek zullen het de honingverbanden Mesitran en HoneySoft zijn, die op het recept zullen staan.


Medisch Nieuws
     

Homeopaten zonder Grenzen

Wist u dat er naast Artsen Zonder Grenzen ook Homeopaten Zonder Grenzen bestaat?
Homeopaten Zonder Grenzen (HZG) is een internationale organisatie met afdelingen in alle werelddelen. De federatie werd in 1984 in Frankrijk opgericht. Het doel van de internationale organisatie is ingegeven door het ideaal van de Wereld Gezondheidsorganisatie: toegang tot gezondheidszorg voor iedereen.

De stichting Homeopaten Zonder Grenzen Nederland is in november 1991 opgericht door een aantal enthousiaste homeopaten, zowel artsen als therapeuten. HZG geeft les aan artsen, specialisten en overige hulpverleners in de gezondheidszorg. Tevens wordt er behandeld in klinieken, poli's en vluchtelingenkampen.

In 1993 startte HZG haar eerste eigen missie in Ghana. Na behaalde successen volgenden een tweede project in 2000 in Bosnië Herzegovina en een derde project in 2004 in Benin.

HZG is op zoek naar instanties en bedrijven om nieuwe HZG hulpaanvragen van autoriteiten in (ontwikkelings)landen als project te adopteren.

Uiteraard is HZG ook opzoek naar nieuwe donateurs en sponsoren. Gëinteresseerd? Neem eens een kijkje op hun website om te zien of u wellicht iets kan betekenen voor HZG. www.hzg.nl


In de Lairesse Apotheek
         
laptop De Lairesse Apotheek Informatiezuil

In de Lairesse Apotheek staat sinds deze zomer een informatiezuil waar iedereen gebruik van mag maken. Graag willen wij deze nog een keer onder de aandacht brengen. Op de informatiezuil staan enkele programma's geinstalleerd waarbij u zelf opzoek kunt gaan naar informatie over bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen via VIG.
Daarnaast kunt u vrij gebruik maken van de internet mogelijkheden als u bijvoorbeeld wat langer moet wachten in de apotheek. Via de informatiezuil kunt u ook terecht op de medische encyclopedie van de Lairesse Apotheek.

Voor uitleg van de informatie zuil kunt u uiteraard terecht bij het personeel van de Lairesse Apotheek.


De Lairesse Apotheek Lifestyle Producten
         

Naast het leveren van reguliere geneesmiddelen heeft de Lairesse Apotheek ook lifestyle producten in haar assortiment. Hieronder vallen Alternatieve Geneesmiddelen, Lichaamsverzorgingsproducten en Voedingssupplementen. Deze maand worden alle merken getoond zodat u een indruk krijgt welke merken wij in ons assortiment hebben. Vanaf volgende maand zullen wij in elke nieuwsbrief een merk eruit lichten om hier wat meer over te vertellen en waarom deze in ons assortiment is opgenomen.


Alternatieve Geneesmiddelen
         
Bij de Lairesse Apotheek heeft preventie en het welzijn van de mens de hoogste prioriteit. Daarom leveren wij naast reguliere medicijnen ook alternatieve geneesmiddelen. De volgende merken hebben wij in ons assortiment.   VSM
Wala
Weleda

Lichaamsverzorgings producten
         
Onze lichaamsverzorgingsproducten zijn geselecteerd op basis van kwailiteit. Enkel merken die een bewezen effectief resultaat hebben worden opgenomen in ons assortiment   Dr Hauschka
Dr Kneipp
Drs Hans Schreuder
La Roche-Posay
Roc
Vichy
Weleda

Voedingssupplementen
         
De Lairesse Apotheek is gespecialiceerd in het leveren van voedingssupplementen. De hedendaagse levenstijl heeft als gevolg dat men niet voldoende bouwstoffen binnen krijgt die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Daarnaast kunnen er aandoeningen zijn die ervoor zorgen dat reguliere bouwstoffen niet voldoende worden opgenomen. Door het nemen van voedingssupplementen zorgt men ervoor dat het lichaam wel alle bouwstoffen en vitaminen wordt voorzien. De Lairesse Apotheek heeft de volgende merken in haar assortiment.

  AOV
Lamberts
Orthica
Solgar

De Lairesse Apotheek Nieuwsbrief - Door Lars van den Berg / Helder Communicatie Advies